Advocacy


Sesizare pentru primaria Cluj Napoca, facuta de Amare Phrala, in cazul incendiului de la Pata Rat din Ianuarie 2008

Postata de: Pavel Doghi
La data: 29 Ianuarie 2008
Tip: Reclamatie
Cod: 21250

Familie nevoiasa abandonata de autoritati


Domnule Primar,


In data de 18.01.2008 la Pata Rat (groapa de gunoi a orasului) a avut loc un incendiu, mediat in mas-media locala, la o baraca a romilor instalati acolo. In urma incendiului au decedat 2 minori (arsi de vii) iar parintii minorilor sant internati cu arsuri grave. Organizatia Amare Prhala-Fratii Nostri, al carei presedinte sant, s-a deplasat la fata locului si a luat un interviu vecinilor prezenti. Am aflat ca pana in data de 24.01.2008 nici un reprezentant al autoritatilor locale nu s-a interesat de soarta acestei familii. Va intreb daca institutia pe care o reprezentati a luat initiativa in acest sens avand in vedere ca aceasta familie are de inmormantat 2 copii iar baraca si bunurile putine pe care le aveau au ars in incendiu. Cred ca ar necesita un ajutor financiar si material avand in vedere situatia grava in care se afla. Aceasta familie mai are 2 minori de crescut care la randul lor au fost si ei afectati partial de incendiu.
Sper sa interveniti pentru a fi ajutati.

Cu respect,
Pavel Doghi

RASPUNSUL PRIMARULUI
06 Martie 2008

Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala - organizata ca Serviciul Public in subordinea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, Varga Monica si Lacatus Bela Olimpiu s-au deplasat la fata locului la data de 21.01.2008 si au constatat urmatoarele:

  1. Baraca care a ars in incendiul din data de 19.01.2008, orele 19:30-20:00 a fost a familiei Lacatus Onelia (d.n.28.12.1967)  si Bordija Marcuci. Conform informatiilor culese din comunitate rezulta ca domiciliul d-nei Lacatus Onelia este in Com. Rus, satul Simisna, judetul Salaj, iar domiciliul concubinului este in localitatea Dej.
  2. Cele doua minore care au decedat se numesc Lacatus Narcisa si Lacatus Onelia in varsta de 7, respectiv 8 ani.
  3. D-na Lacatus Onelia in varsta de 41 ani  locuieste in concubinaj cu dl. Bordija Marcuci, de aproximativ 13 ani, iar in cadrul acestei relatii s-au nascut 5 copii ( Lacatus Angelica in varsta de 13 ani, Lacatus George in varsta de 12 ani, Lacatus Domnica in varsta de 11 luni, si fetele Lacatus Onelia si Lacatus Narcisa care au decedat). Anterior mama minorilor a mai avut o relatie cu Man Stefan cu care a avut de asemenea un copil, Lacatus Margareta in varsta de 19 ani.
  4. Atat mama cat si  copiii acesteia nu au avut acte de identitate, iar cu sprijinul d-lui Runcan Traian – director Directia de Evidenta a Personaelor din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca s-a reusit realizarea si acordarea actului de identitate (CIP) pentru d-na Lacatus Onelia precum si inregistrarea nasterii copilului Lacatus Domnica si eliberarea certificatului de nastere inregistrat  in registrul starii civile la nr. 388 din 24.01.2008.
  5. In urma constatarilor facute dupa evenimentul din data de 19.01.2008 - Directia de Asistenta Sociala organizata ca Serviciul Public in subordinea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca reprezentata prin dl. director executiv Valer Morar  in colaborare cu Institutia Prefectului Judetului Cluj, a intreprins demersurile necesare in vederea asigurarii  serviciilor funerare pentru minorele decedate. La sugestia d-lui Lacatus Traian, fratele mamei minorelor, acestea au fost inmormantate in rit ortodox.
  6. Vineri  25. 01. 2008 dl. Lacatus Bela Olimpiu, reprezentantul Serviciului Protectia Copilului si Familiei din cadrul Directiei de Asistenta Sociala - organizata ca Serviciul Public in subordinea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, impreuna cu dl. Moldovan Eugen – din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Cluj, consilier pe problematica romilor, s-au deplasat la Capela cimitirului din cartierul Manastur pentru a pune la punct detaliile cu privire la inmormantarea minorelor. Lacatus Traian fratele d-nei Lacatus Onelia, a hotarat ca cele doua minore sa fie inmormantate in rit ortodox in data de 26.01.2008, orele 11.
  7. In urma discutiilor avute cu cumnatul d-nei Lacatus Onelia, d-nul Zabar Covaci, a rezultat ca familia minorelor decedate in incendiu nu a ajuns la timp la slujba de inmormantare, acestea fiind inmormantate doar in prezenta preotului Cotia Vasile care a oficiat slujba de inmormantare si a reprezentantului Societatii de pompe funebre S.C. Rotcons SRL, prin care s-au asigurat serviciile de inhumare.
Dorim sa mentionam faptul ca s-au realizat demersuri pentru inregistrarea tardiva si a celorlalti copii din familie. Urmeaza a fi luata legatura cu CENTRUL DE ZI PENTRU COPII - “ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI” – pentru asistarea copilului Lacatus Domnica.


Incearca toolbar-ul nostru!
Loading...

Amare Phrala - Fratii Nostri /animator postari blog