Amare Phrala - Fratii Nostri /animator postari blog

luni, 9 iulie 2012

Mediere sanitară în Pata Rât

Sursa: http://cluj.citynews.ro/eveniment/video-mediere-sanitara-pata-rat

Joi 05 Iul. 2012 14:29 221 vizualizari

VIDEO Mediere sanitară în Pata Rât

Mediatorul sanitar Ioan Florin Tala a ajuns azi în mijlocul comunităţii de romi din Cluj, cu scopul de a-i conştientiza pe aceştia cu privire la importanţa unui medic de familie şi a vaccinării copiilor precum şi despre bolile frecvente de natură epidemiologică. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta romii de aici este apropierea de rampa de gunoaie de la Pata Rât.

Iniţiativa a fost a Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă şi Asociaţia Amare Prhala în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă".

Evacuaţi de pe strada Coastei în locuinţele construite de Primărie în apropierea rampei de la Pata Rât, romii se plâng de condiţii improprii de locuit.

"Ce condiţii sunt astea? Că ne-au pus pe câmpul ăsta unde au fost o grămadă de animale şi sunt fel de fel de boli? S-au îmbolnăvit o grămadă de copii, avem acte doveditoare, şi sunt muşcaţi copiii de ţânţari de nu mai ştim ce să facem şi într-o cameră ne-au băgat câte două familii, astea-s condiţii?", spune Petru Greta, membru în comunitatea romă din zona Pata Rât. "Nu mai ştim domnule cum să facem faţă, nu are medic de familie, nici eu nu am. Vreau să vă spun că pe zi ce trece este tot mai rău, am 57 de ani, nu am posibilitate să imi iau un medicament pentru că nu mă angajează nimeni", îl completează Aurelia Chicu.

Obligaţi să trăiască în condiţii precare, romii spun că s-au îmbolnăvit de plămâni din cauza apropierii de rampa de deşeuri, dar au acuzat şi infecţii la stomac. Numai că liantele împărţite de mediatorul sanitar nu au putut să le rezolve aceste probleme.

"Scopul acţiunii este de a mediatiza în comunităţile de romi privind educaţia pentru sănătate şi prevenirea bolilor precum TBC, hepatita, muşcăturile de căpuşe, ţânţarii, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă instituţiilor care pot să prevină focarul de infecţii care există în comunităţile de romi. Sigur că încercăm să rezolvăm situaţia lor în măsura în care şi noi putem şi ne permite timpul sau legea, pentru că nici noi nu putem face mare lucru decât să tragem un semnal de alarmă", recunoaşte Ioan Florin Tala, mediator sanitar al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj.

Grupul de locuinţe din Pata Rât numără, potrivit recensământului din octombrie 2011, 1.500 de etnici romi, care trăiesc în condiţii improprii şi incompatibile cu o viaţă sănătoasă.